Vi er fagnørder

Og stolte af det! Vi har mere end 30 års erfaring i VVS branchen.

Faguddannet kundeservice

Vores uddannede VVS-montører sidder klar til at rådgive dig.

14 dages returret

Din sikkerhed på nettet.
Vi bytter gerne med et smil.

Indhent tilbud!

Jo mere du handler for, desto bedre bliver din pris

_________________________

Telefon åbningstider:

Man til Fre kl. 11 - 13

Tlf: 7025 2222

Skriv til os: info@vvsnetsalg.dk

_________________________

Venligst vær opmærksom:


- Der kan opleves problemer ved søgning af radiatorer, der skyldes et teknisk problem. Vi arbejder på at udbedre problemet. Kontakt os venligst.

- Vi oplever i øjeblikket forlænget leveringstid på udvalgte produkter fra GROHE, mere specifikt varianten "Cool sunrise". Kontakt os meget gerne for yderligere information, inden der foretages et køb.
PriceRunner | Forsikring

Må man drikke vandet direkte fra hanen, uden at lade det løbe lidt først?

08. November 2014
Selvom vandet måske allerede er koldt, er der mange, der lader vandet fra hanen løbe et stykke tid, inden de tager et glas vand. Er det fornuftigt eller bare spild af vand? Læs om, hvorfor det kan være en god idé at lade vandet løbe mindst 2-3 deciliter og hvordan du alligevel kan spare på vandet.
Er det ikke spild at lade vandet løbe?
Når man ikke bruger vandet fra hanen, står det stille i vandrørene. Her bliver det så tilstrækkeligt varmt, at bakterier får optimale betingelser for at udvikle sig. Når man åbner for hanen, vil der altid gå et stykke tid, inden det lunkne vand er skyllet ud af rørene. Der er altså risiko for at få fyldt bakterier i glasset, hvis man bruger vandet, så snart man har åbnet for vandhanen. Derudover er det forhold, at vandhanen kan afgive forskellige metaller som fx bly, krom, nikkel og kobber. Koncentrationen af disse metaller stiger i vandet, jo længere det står stille i vandrørene. For at undgå både bakterier og metaller er der altså god fornuft i, at lade vandet løbe mindst 2 - 3 deciliter, inden du bruger det. 

Kan man undgå, at vandet bliver for varmt?
Problemet med bakterier og metaller opstår oftest først, når vandet fra vandværket når ud til slutbrugeren. Her ligger det ofte stille i forbrugerens vandsystem, hvor kombinationen af stillestående vand, der langsomt bliver varmere, giver sig udslag i en dårlig vandkvalitet. Der er dog forskellige tiltag, man kan foretage, for at undgå at skulle hælde vandet direkte i afløbet. Ved nybyg eller renovering af boligen er det vigtigt, at man har fokus på isoleringen af koldtvandsrørene. Ofte er isoleringen af rørene utilstrækkelig på ældre huse eller også ligger koldtvandsrørene for tæt på rørene med det varme vand. Begge dele er med til at opvarme det kolde vand. 

Hvorfor ikke udnytte vandet i stedet for at hælde det i afløbet?
Vandet i boligen står ekstra stille i vandrørene om natten. Det er derfor især vigtigt at lade vandet løbe om morgenen. Det er derfor en god idé at starte dagen med at bruge vand til noget, som man alligevel skal bruge vand til. Det kan være at tage bad eller vande blomsterne. På den måde er det "urene" vand brugt inden du skal bruge det til din morgenkaffe. 

Sker der noget ved at drikke vandet, uden at lade det løbe først?
Der er lavet undersøgelser, der viser, at især de helt billige vandhaner fra byggemarkedet, der ikke er godkendte, afgiver bly til vandet. Selv i små mængder påvirker dette farlige metal kroppen. Især børn, gravide og ammende kan være særligt følsomme overfor bly. Derfor er der god grund til at lade vandet blive godt koldt, inden man drikker det. I forhold til et forhøjet indhold af bakterier er det meget individuelt, hvor godt den enkelte tolerer det. Oftest er der dog blot tale om, at smagen forringes af et forhøjet bakterieniveau.

Er det så bedre at købe vand på flasker?
Ifølge flere undersøgelser er der ikke noget der tyder på, at vand på flaske er sundere end vand fra hanen. Faktisk tyder undersøgelserne på, at flaskevand indeholder flere bakterier end det vand, man selv kan tappe fra hanen - og det selv om vandet på flaske er op til 500 gange dyrere end dit eget vand derhjemme. Årsagen til det højere niveau af bakterier i vandet på flaske skal sandsynligvis findes i, at flaskerne ofte står stille længe på grund af transport, opbevaring m.v. Der er dog ikke noget der tyder på, at det er i et omfang, man bliver syg af.

Må man bruge det varme vand til madlavning?
På baggrund af det varme vands indhold af bakterier og metaller som tidligere beskrevet, kan det ikke anbefales, at det varme vand anvendes til madlavning og kaffebrygning. Hvis man koger det varme vand først slår man imidlertid bakterierne ihjel og de udgør derfor ikke en risiko.